Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
 • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
 • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Recommended Posts

Здравейте. Имам рутер Tp-Link WR740N и забелязах, че когато свържа лаптопа си чрез LAN кабел през рутера, интернета ми е 2 пъти по-бърз отколкото при безжична връзка, въпреки че сигнала е отличен. Някой може ли да ми обясни защо при безжична връзка скоростта пада? 

Без име.png

Без име2.png

Edited by Vankata98

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това е нормално, винаги когато си свържеш рутера с LAN кабел към PC или лаптоп връзката е по-бърза. Звъннах на net1 преди няколко месеца и те поне така ми казаха.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 17 часа, Vankata98 написа:

Здравейте. Имам рутер Tp-Link WR740N и забелязах, че когато свържа лаптопа си чрез LAN кабел през рутера, интернета ми е 2 пъти по-бърз отколкото при безжична връзка, въпреки че сигнала е отличен. Някой може ли да ми обясни защо при безжична връзка скоростта пада? а и не само на TP-LINK и ASUS има хубави рутери ( просто си избери някой рутер по голям клас) 

Без име.png

Без име2.png

Колега Добър Ден, понякога има и голямо значение от рутера, но както каза @fbbowS винаги ще има разлика при LAN и WLAN връзката но ако искаш да е по малка стреми се към по-голям клас рутери на TP-LINK ( макар че и аз съм с същия и вече 7 години никакъв проблем не ми е правил) пак ще има разлика но ще е по малка :) 

Edited by Yusi
Допълнение.
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей колега,
това което мога да добавя е че Интернет доставчиците гарантират скоростта по договор само на кабел, не и безжичния Интернет, ако има 50 МБ максимална скорост тя ще бъде достигната на кабела.  Аз има голям проблем със скоростта, която беше между 2 и 10 и се обаждах много пъти, докато не ми казаха това, така че ти си супер като гледам снимката. Проблема се решава с по хубав рутер, както пише по-горе или помоли доставчика да ти сложи още един рутер някъде на мен ми предлагаха, но отказах.
Хубав ден.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Привет!

Въпросът който задаваш няма еднозначен отговор по простата причина, че скоростта по WiFi зависи от множество фактори: 

 • хардуер на рутера(antenna gain, дали разполага с MIMO технология и т.н.);
 • поддържани WiFi протоколи от страна на рутера;
 • поддържани WiFi протоколи от страна на клиента / клиентите в мрежата (един, който работи на по-стар стандарт сваля цялата производителност);
 • позиция на рутера в помещението / апартамента / къщата;
 • разстояние от от клиента до рутера;

И най-вече, дори и всички тези фактори да са благоприятни, в условиятата на един стандартен апартамент в града, най-важното нещо е да намериш канал, на който шума от съседни рутери е най-нисък. Интерференцията е най-тежкия проблем в тези случаи и дори и при видимо добър сигнал, ако има още няколко руера, работещи на същия канал, започвате да си пречите. В случай, че досега не си променял канала, те съветвам да започнеш оттам, защото гарантирам, че и съседите не са. При 2.4GHz WiFi (g/n) забравяш за свободни канали и намираш "най-малкото зло". Има различни програми за компютър и приложения за телефона, с които да сканираш спектъра.

TL-WR740 e стабилен рутер, но не очаквай добра производителност по WiFi. Ако метода по-горе не доведе до положителен резултат, обмисли смяната му с друг, който поддържа ас стандарт. 5 GHz, на който ас работи е значително по-свободен, но пък трябва да имаш съвместим безжичен адаптер на лаптопа си.

Edited by mr.robot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте колеги, според мен има значение къде е рутера т.е. да не е близо до телевизори, принтери, уреди които имат двигател или излъчват електромагнитни полета. Според мен те правят смущения и пречат на вълните на рутера.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

WR740N e рутер , който поддържа така наречената CCA технология - стабилни безжични сигнали , но не означава и стабилeн speed mпрепоръчвам 5imo технологията е по добра. Факторите са много които влияят върху рутера.

1. Зашуменост на трасето ако ти и комшията в съседният апартамент и този над тебе сте на един канал да кажем става че всички рутери излъчват на един канал получава се зашумена среда. В такива случаи  5 Ghz рутер или AP . Пример но този е доста скъп но изключително надажден и при тази оптика на Булсатком няма да имаш проблем  https://www.vali.bg/bg/product/15979/Безжичен-рутер-TP-Link-Archer-C5400-MU-MIMO-tri-band-5xGbE-USB-3.0-USB-2.0-осем-антени    , но има и доста по евтин и съм уверен че в твоя случай ще даде решение  като вариант ето този https://www.vali.bg/bg/product/15981/Безжичен-рутер-TP-Link-Archer-C6-AC1200-Dual-band-5xGbE-MU-MIMO

2. Брой свързани устройства и трафика който правят .

3. Процесор на рутера и памет тези са в ниският клас рутери WR740N да най-разпространени са , но има доставчици които задръстват с кеш рутерите от този модел и те често зависват. Тук препоръчвал преисталация или както се казва update на frimeware .https://dd-wrt.com/support/router-database/

избираш си твоя рутер от кой тип е коя версия е  1x 2x пише го от долу примерно v2  2x избираш качвай му файла DD-WRT Factory image и му направи наново настройките и ще е малко по добре.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.