Jump to content
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Топ 5 на най-големите хакери в историята


kernel
 Share

Recommended Posts

Имената Кевин Митник, Ейдриън Ламо, Джонатан Джеймс, Робърт Морис и Кевин Поулсън едва ли говорят нещо на повечето хора. Зад тях обаче се крият петте най-големи хакери в историята на компютърните технологии. Те са извършвали сериозни киберпрестъпления срещу могъщи корпорации и мултинационални компании като Майкрософт, Яху, в. Ню Йорк Таймс, НАСА и др. Някои от тях са го правили за пари, други – просто за забавление.

Кевин Митник

Името Митник и днес е синоним на хакер. Сред служителите на Департамента по сигурността на САЩ 43-годишният днес Митник все още е известен като “най-издирвания компютърен престъпник в американската история”. Неговите “подвизи” дори са увековечени в два холивудски филма – “Takedown” и “Freedom Downtime”.

kevin-mitnick-110907.jpg
Кевин Митник. Снимка: marvquin.com

Кариерата си на хакер Митник започва с фалшифициране на перфокарта за автобусната мрежа на Лос Анджелис, която му осигурява безплатно пътуване. Първото му по-сериозно постижение е през 1980 г., когато успява да проникне в системата на компанията за компютри DEC (Digital Equipment Corporation) и да копира софтуера й.

Следва цяла поредица компютърни престъпления, сред които декодиране на телефонни мрежи, кражба на корпоративни тайни и пробив в системата на Агенцията за национална сигурност. ФБР успява да залови Митник след като прониква в дома му и намира в портфейла му няколко фалшиви лични карти.

Митник прекарва 5 години и 8 месеца в затвора и сега е примерен американски гражданин. В момента работи като консултант по сигурността и пише специализирана компютърна литература.

Ейдриън Ламо

По време на кариерата си като хакер Ламо успява да проникне в системите на сериозни организации като Ситигруп, Ню Йорк Таймс, Яху и Банк ъф Америка. При ударите си той използва интернет връзките в различни кафенета и библиотеки, което му спечелва прякора Бездомния хакер.

adrian-lamo-110907.jpg
Ейдриън Ламо. Снимка: marvquin.com

Ламо става известен с умението си да открива грешките в системите за сигурност на различните компании и да се възползва от тях.
След като си свършва работата, той уведомява компаниите за тези грешки.

Място сред най-големите киберпрестъпници в света Ламо си спечелва след като прониква в смятаната за изключително сигурна компютърна система на вестник Ню Йорк Таймс през февруари 2002 г. Заради това престъпление съдията му дава 6 месеца затвор, 2 години условна присъда и му нарежда да плати глоба в размер на 65 хиляди долара. Условната присъда на Ламо изтече през януари и сега той работи като лектор и журналист.

Джонатан Джеймс

На 16-годишна възраст Джонатан Джеймс се прочува като първия непълнолетен, изпратен в затвора заради хакерство. По-късно той признава, че се е занимавал с това, за да се забавлява и защото му харесвало предизвикателството.

jonathan-james-110907.jpg
Джонатан Джеймс. Снимка: marvquin.com

Джеймс успява да хакне потребителските имена и паролите за електронните пощи на служителите на Департамента по сигурността на САЩ. По този начин той получава възможността да чете строго секретни имейли и държавни тайни.

В списъка с постиженията на Джеймс е и проникването в компютърната система на НАСА през 1999 г., откъдето открадва софтуер на стойност 1,7 милиона долара. Заради това престъпление от НАСА се принуждават да изключат цялата си компютърна система, което коства на данъкоплатците 41 хиляди долара.

Тъй като по време на извършване на престъплението Джонатан е непълнолетен, съдията му дава само 6 месеца затвор. В противен случай той е щял да лежи поне 10 години. Днес Джонатан Джеймс планира да основе фирма за компютърна сигурност.

Робърт Морис

Робърт Морис е син на бивш служител от Националната агенция за сигурност на САЩ и създател на първия разпространяван по Интернет т. нар. компютърен червей.

robert-morris-110907.jpg
Робърт Морис. Снимка: marvquin.com

Морис изобретява червея през 1988 г. по време на следването си в университета Корнел. По-късно той обяснява в съда, че го е направил, за да разбере “колко голям е бил Интернет по онова време”. Червеят обаче започва да се репродуцира неконтролируемо, заразявайки над 6000 компютъра.

Заради престъплението си Морис получава 3 години условна присъда и е принуден да положи 400 часа обществен труд и да плати 10 500 долара глоба. В момента той е професор и консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт.

Кевин Поулсън

Най-големият удар на Поулсън е хакването на телефонните линии на лосанджелиската радиостанция KIIS-FM. По този начин той успява да стане 102-ят обадил се зрител в игра, организирана от радиото, и да спечели Порше.

kevin-poulsen-110907.jpg
Кевин Поулсън. Снимка: marvquin.com

След серия подобни престъпления в издирването на Поулсън се включва ФБР, а телевизия Ен Би Си му посвещава един от епизодите на своята документална поредица “Неразгадани мистерии”.

Агенти на ФБР успяват да заловят Поулсън през април 1991 г. в супермаркет и впоследствие той е осъден на 5 години затвор. След изтичането на присъдата си Поулсън започва да работи като журналист и в момента е старши редактор в сайта Wired News. Една от най-популярните му статии описва как е разкрил 744 сексуални престъпници с профили в Myspace.
(по сайта marvquin.com)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Преди няколко година правих сайт на точно тази тема.

http://www.blagoevschool.org/hack/index.html

Не е перфектен има дори правописни грашки, но като цяло първият ми официялен сайт. Сега съм на 14 когато го правих бях на 9

 

Edited by $(RIpTLo~rd
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Според мен големите никога не излизат на светло. K-13, SP Lord, Hary Long, Sulsa и много други, които тихо си вършат работата и старателно избягват всяка публичност.

Link to comment
Share on other sites

и още един Гари Маккинън 

роден на 10 февруари 1966 е шотландски  системен администратор и хакер обвинен в извършването на „едно от най-сериозните хаквания на военни системи“ през 2002 г.

Самият Маккинън заявява, че просто се е опитвал да намери доказателства за прикриването на съществуването на „свободна енергия“ и НЛО и други технологии, които биха били полезни на човечеството. На 16 октомври 2012 след поредица от съдебни дела във Великобритания, министърът на вътрешните работи (Home Secretary) Тереза Мей отхвърля заповедта за екстрадирането на Маккинън в САЩ.

Gary_McKinnon.jpg

Link to comment
Share on other sites

Повечето "големи хакери" са или insiders (вътрешни) или са имали непосредствен контакт с лица, които са им предоставяли вътрешна информация. 

Едно е да имаш физически достъп до системата, друго е да получиш такъв (да не говорим, за т.н. "червена зона") от 700 метра разстояние (примерно).

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
На 25.05.2017 г. at 10:04, Avatara написа:

Според мен големите никога не излизат на светло. K-13, SP Lord, Hary Long, Sulsa и много други, които тихо си вършат работата и старателно избягват всяка публичност.

 

Link to comment
Share on other sites

Къде има информация?

В определени среди. Когато се налага и когато е нужно информацията достига до този, който трябва да я получи.

Истината е, че тези хора са не просто легенди, а за тях дори се е писало. 

Това, че някой е получил достъп до базата данни на вестник, банка или някой институт или компания, не го прави "велик хакер". Просто това е някой, който разбира малко от администриране. Всичко друго е медиен шум. Отчитане на дейнсот и елементарен PR.

Но за да бъдеш "хакер" е добре да знаеш как се реализира мониторинг на мрежа като Intellink-TS (Intellinh-SCI). И това е само началото. С това се започва. 

Не знам защо но не си спомням да съм видял тези, които планираха и проведоха операция Titan Rain да са публкували свои снимки или за тях да се знае нещо конкретно. И аз искам да науча имената им, но ... те нямат никакво желание да ги споделят. 🙂 

За всичко, което съм написал по-горе има достатъчно информация в мрежата, но ... това все пак е "публично достъпно". 🙂 

Аз бих погледнал на въпроса под друг ъгъл.

Обикновенно хакери, програмисти и пр. масово се показват като дебели, грозни и задължително с очила. 🙂 

В цялата си практика не съм видял нито един с наднормено тегло.

Причината - всички тренират активно, дори тези, които са над 60 години (а там са интересните личности). За очила и дума не може да става, защото всички се радват на великолепно зрение.  🙂 

Има и друго. Повечето са инженери и то какви. Експерти по механика, хидравлика, пневматика, автоматика, електротехника и пр.. Много от тях са работили в оперативни и стратегически звена.

Повечето са радиолюбители и определено се справят доста добре с поялника и не само.

Проблемът при полупроводниковите системи е, че са енергозависими. Ако си три месеца в гората (където няма електричество) как ще си заредиш батерията на GSM-a? А ако ти се наложи да захраниш компютърна система?

Нямаш фотоволтаик, нямаш резервен акумулатор. Имаш кибрит, алуминиево канче и това е всичко.

Ето нещо, върху, което е добре да помислиш. Когато знаеш отговора и можеш да го направиш, тогава може и да поговорим за това кой къде и как. 🙂

Що се отнася до твърдението, че в intermnet може да се намери всичко, ето ти още една елементарна задача:

Имаш две абсолютно еднакви топчета за пинх понг, поставени на еднаква височина над дървена маса. Под едното топче има стъклена чаша. Пускаме едновременно двете топчета.

Въпросите са:

1. Кое топче първо ще се удари в повърхността под него?

2. Кое топче ще отскочи по-високо?

3. Кое топче ще "тупа" по-дълго?

И с алуминиевото канче е така. Първо трябва да се помисли добре, а и намирането на отговора е доста забавен процес. Ще ти хареса. 🙂 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.