Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
  • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
  • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×
daqna96

Как се става програмист ?

Recommended Posts

Здравейте, от днес официално съм без работа, което значи че най-сетне ще трябва да направя хобито си професи a.k.a. ще ставам програмист.
Тази тема /както може да се сетите от заглавието/ е посветена на това как се става програмист.
В нета е пълно с информация, но в голямата си степен не е на български а и като бонус, тук ще бъде мястото за субективизъм. Чувствайте се свободни да споделяте всякаква, дори леко свързана с темата информация и да задавате тъпи въпроси отностно пътя на начинаещия програмист. Аз на свой ред имам редица въпроси.
Кой е най-добрия език да се почне? Защо? /аз уча C#/
Кой е най-добрия пакет от уеб-декстоп-база данни за начинаещи?
Колко трябва НАИСТИНА да знаеш за да започнеш работа?
Харесва ли ви работата? Защо?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей , нещо подобно ми се случи преди 3г. Няма най-правилен отговор на въпростие, които си задала. Започнах с онлайн курсове по C#, преминах на PHP с MySqlи като зафинал започнах да се занимавам със софтуерно тестване. Така, че учи и късмет. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бих следил тази тема с интерес след като тотално се отегчих от всичките комплексирани програмистчета в обкражението ми ( аз не съм програмист нито някой разбиращ ) да сочиш някой с пръст и да му казваш че е наркоман защото обича да пуши трева и не проявява интерес към програмирането е доста комплексирано , та сега по темата , и аз се чудя с какво да започна да се уча познанията ми по програмиране са доста бегли , като най голям интерес проявявам към HTML и PHP който дори не са езици за програмиране , отворен съм с предложения с какво да захвана да си седна на задника и да уча . Вие как мислите ? :) Поздрави приятен лек почивен/работен ден :)

Edited by Necrofeearr

Share this post


Link to post
Share on other sites

За човек без никакво знание по програмиране бих му препоръчал python. Повечето хора знаят защо и няма да се обяснявам много, всичко за него и предимствата му може да ги проверите навсякъде. Все пак аз нямам толкова много опит в тази сфера (в сравнение с много хора тук), затова очаквам и вашите мнения по въпроса.

От друга страна, зависи какво искаш да програмираш. С различните езици се извършват различни занимания.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Абсолютно първия въпрос е, как най-лесно се става джуниърче. Реално кучето скача според тоягата и за да станеш добър, трябва да имаш какво да ядеш, докато се учиш - трябва ти работа! С кой език мислите че е най-лесно да влезеш джуниър /по възможност не тестър/?

Edited by daqna96

Share this post


Link to post
Share on other sites

Обикновено се препоръчва да се научи някой от т.нар "типизирани езици" - C/C++, Java , C# etc, но не е задължително. В момента особено модерен е JavaScript, но там има 2-3 framework-a , които трябва да научиш, за да се пласираш на пазара. Мисля, че не езикът е проблема за бързо започване на работа. По-скоро изискванията на HR-ите. Един език, база данни, HTML и CSS на общо основание, Git, Jira, Agile и поне един чужд език. Виж обявите в jobs-a, търси по ключови думи и може да си направиш една статистическа извадка за търсенето. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 1.07.2017 г. at 14:52, Necrofeearr написа:

 най голям интерес проявявам към HTML и PHP който дори не са езици за програмиране

LMAO, не знам кой ти е казал или от къде си го разбрал това , но е пълна глупост да кажеш , че PHP не е език за програмиране като е точно такъв , за HTML е вярно , но PHP си е програмен език. Една голяма част от Facebook върви на PHP/HACK (HACK е PHP-подобен език направен от Facebook).

По темата, като за начало PHP и Python са едни от най-добрите избори , тъй като са елементарни за учене и четене езици, къмюнититата и на двете технологии са огромни и винаги ще намерите решение на повечето от проблемите ви в нета с не лоши обяснения.

Уроци , книги (не препоръчвам освен ако не са за алгоритми или дизайн патерни), видео клипове , обучителни сайтове колкото си искате и може да започнете с каквото ви допада най-добре.

Лично аз препоръчвам да започнете с PHP , тъй като е доста по лесен от Python и синтаксиса му наподобява много от този на другите езици като C++ и Java. Друга причина е че е по-интересен (според мен) , с него ще направите , нещо което може да се използва в реални случаи още в първия месец след като сте започнали да го учите. Но ако се интересувате от статистика , сложен web-development, game-development или каквото и да било свързано с математиката по-добре започнете с Python.

PHP е за създаден специално за web-development и е много силен в тази област, не случайно 80-90% от всички уеб-сайтове са на PHP. Друг плюс на PHP е че последно време започна да се развива много, това включва 7-ма версия на , която донесе огромен performance boost както , в 8-ма версия се очаква JIT компилация на кода, абе всякакви благинки.

Извод. Според мен започнете с PHP , по-лесно ще разберете как HTTP работи, как уеб браузърите работят.

Ще спря до тук , поста стана много дълъг , ако има въпроси ще се радвам да помогна с каквото мога.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Доста интересна тема за хората които имат желание да станат програмисти. Аз съм на мнението на @batemo , че е добре първо да се започне с типизиран език. Лично аз съм започнал със С++, С#. След това съм минал така да се каже обучение на HTML, CSS и JS. Въпроса е каквото и да научиш, какъвто и език за програмиране да научиш, винаги учи и нови за теб неща. На въпроса ти "Колко трябва НАИСТИНА да знаеш за да започнеш работа?" бих казал, че е от гледна точка на фирмата в която кандидатстваш. Аз съм на 19 години, миналата година завърших и започнах естествено да си търся работа. Попадах на фирми, които ми казваха, че не съм подходящ поради липса на опит. Но накрая попаднах на фирма в която започнах като стажант(вече Junior), и тук научих много неща. И да аз лично съм доволен от професията си, не главно от парите, но защото ми харесва да се занимавам с нови технологии и разработване на приложения :) 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вие сте машини, благодаря!
Тази тема е точно за това - мнения, на започващите им е писнало да четат "ами всеки си знае за себе си и обективно верен отговор няма!". Аз на свой ред искам да попитам @liumbiwe защо не препоръва книги?
И да кажа, че след C# се насочвам към web-a и за начало ще е PHP/JS, виждат ми се и полезни и от към секюрити/експлойт причини (тъпо е да си скрипт киддо ;д)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@daqna96 

Не препоръчвам книги различни от такива за алгоритми и дизайн патерни , защото тези езици се развиват бързичко и някой работи в книгите може вече да не са точно както са в момента, а и повярвай ми има книги които са писани от идиоти буквално. Следвай къмюнитито, учи се от него и ще успееш.


Има и добри книги не се и съмнявам , но аз не бих си губил времето и надеждите в някаква книга.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей,

Миналата година бях като теб - не знаех от къде да започна. Видях курса за Основи на програмирането със С# в СофтУни(не правя реклама), за да видя дали програмирането е за мен. От преди това си правя прости сайтчета със CMS, но не съм програмирал. След това почнах HTML(5), CSS(3), JS и разбрах, че ще трябва да науча и сървърен език за уеб разработка. Реших да видя PHP и много ми хареса. Искам да ти кажа, че според мен много добре си се насочил към web, тъй като това е бъдещето на програмирането.

Успех в ученето!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 1.07.2017 г. at 12:43, daqna96 написа:

Здравейте, от днес официално съм без работа, което значи че най-сетне ще трябва да направя хобито си професи a.k.a. ще ставам програмист.
Тази тема /както може да се сетите от заглавието/ е посветена на това как се става програмист.
В нета е пълно с информация, но в голямата си степен не е на български а и като бонус, тук ще бъде мястото за субективизъм. Чувствайте се свободни да споделяте всякаква, дори леко свързана с темата информация и да задавате тъпи въпроси отностно пътя на начинаещия програмист. Аз на свой ред имам редица въпроси.
Кой е най-добрия език да се почне? Защо? /аз уча C#/
Кой е най-добрия пакет от уеб-декстоп-база данни за начинаещи?
Колко трябва НАИСТИНА да знаеш за да започнеш работа?
Харесва ли ви работата? Защо?

Според мен най-лесният език за програмиране е C ++ поне аз в какво съм програмирал, смисл хем че е прост хем можеш почти всичко да програмираш, за phyton не знам не съм го учил но мисля че имаш ли желание всеки език ти е лесен :) за това смело напред :) а за работа мисля да си избереш език и да ходиш да учиш в SoftUni ( и аз не правя реклама но ) след като достигнеш дадено ниво те ти намират работа и поне си взимаш сертификат след всяко ниво а знаеш в днешно време щом постъпиш на интервю всеки те пита колко сертификата имаш :) 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Ако ми позволите да вметна.

Според мен в света няма такова нещо като "програмист".

Има човек, който може да напише компютърна програма, която да разреши един или друг въпрос.

Сега за това какво трябва да се учи?

Преди всичко човек трябва да знае какво е това изчислителна техника и моля ви да не се бърка с web, защото става дума за много различни неща.

Ако някой е решил да работи в сферата на outsorsing-а, то той е най-обикновен "кодер" (руснаците употребяват думата "чайник", а още по на Изток се използва много по обидно определение).

Ако искате да се занимавате с web то трябва да наблегнете на скриптовите езици: PHP, Python, Ruby, Java Script (да не се бърка с Java) и др..

Ако обаче сте решили да се занимавате професионално с програмиране то избора не е голям или C++ или Delphi.

C# е бледо подобие Delphi, изостанало с десетина години в развитието си (все пак е създаден от уволнен от Embarcadero програмист). 

C++ ако ще работите в gaming индустрията или в някои направления на промишления сектор. Проблемът е обратния полски запис, трудното разчитане на проекти от клас A (над 70 000 реда програмен код), остарелият модел на работа с библиотеките и липса на съвременен компилатор за ултра бързи паралелни изчисления.

Ако обаче искате да правите сериозни пари от програмиране и да сте независими ви остава само Delphi (поне до момента никой не е измислил нещо друго, а и военните отдавна са го приели за стандарт).

И точно тук става много забавно.  

Въпреки че RAD Studio XE 10.2 (версия 2017 година) е суперхит в момента (един код за Windows, Linux, Android и iOS, както и много мощни библиотеки за паралелно програмиране, не "многопоточно", а именно "паралелно") в България това е мръсна дума. Най-много да ти се изсмеят, но ...

Тук може да видиш за какво говоря ...

Но има нещо много по забавно ....

На Delphi можеш да направиш ето това и тогава няма апаратно устройство, което да ти се опре ....

На Delphi можеш да си направиш операционна система, работеща в реално време (микросекунди). На Delphi може да създадеш свой скриптов интерпретатор или транслатор. На  Delphi може за месец да създадеш супер мощен REST сървър, пред който Apach ще изглеждат като каруца пред луксозна лимузина (най-малкото, че ще можеш да контролираш всеки потребител без да се налага да му инсталираш cookie). Такива сървъри могат да мигрират за секунди на друга машина, което не знам да може да се направи с това, което масово ни се представя като "върха на технологичната мисъл".

Но това е нищо.

Съвременните средства, за контрол посредством мозъчни вълни, както и специализираните тренажори за развитие на когнитивните мозъчни функции (ако искаш мога да публикувам някои тестове) се правят на Delphi. За възможностите на FireMonkey няма да говоря. Няма нещо в мобилната сфера, което да не може да се направи за няколко дни.  Що се отнася до връзката FireDac FireMonkey то това е много специална тема.

Що се отнася до базите данни ....тук пак имам свое мнение.

Категорично заставам зад Firebird.

Уникална, напълно безплатна база данни, която няма аналог. Дори Google го признават открито.

Да но ....

Много е модерно да се ползва My SQL.

Още по "тежко" звучи, ако споменеш Oracle. 

А това DB2, IB, Subbase, MONGO и други подобни не са за България. Като цяло "гроздето е зелено".

Що се отнася до jobs.bg едва ли има нещо по-забавно от този ресурс.

Неграмотно написани обяви на английски език, с абсурдни изисквания, които бяха актуални през 90-те години на миналия век.

Но какво ли се чудя, като дори в университетите, се преподават неща, които отдавна са излезли от употреба. Дори измислихме специалността КСТ, което си е доста смешно, от гледна точка на инженерните науки. 

В момента България е по-зле от Индия.

Тук "програмисти" няма. Има седем или осем човек, които мога да назова поименно, но те са наистина "тежка артилерия". Другите са най-обикновени "кодери", които много обичат да ползват англоезични термини, защото не разбират и 50% от това, което правят.

Ако не вярваш накарай някой да напише код, но без да ползва Google и ще умреш от смях. 

Да не споменавам JQuery, в което де що е web-разработчик се кълне, без дори да му идва на ум, че има много по-елегантни и надеждни решения, но ... кой да мисли.

Сега за най-важното.

КАЧЕСТВЕНИ УЧЕБНИЦИ ПО ПРОГРАМИРАНЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА ИЗДАВАНИ!

Има всякакви "ръководства", но истински учебници (да не говорим за български автори) няма.

Знам как звуча за мнозина, но истината ми е скъпа, а и отдавна не слугувам на чуждо мнение.

Един съвет от мен:

НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ Е ПРАКТИКАТА!

Ако е подкрепена и с желание да се чете, то резултатите няма да закъснеят. Програмирането не е "хоби", дори не е "професия", а е "занаят". Там си "чирак", "калфа" и "майстор". Друго няма.

За да станеш "майстор обаче е нужно търпение и желязна самодисциплина. Нужно е и да се чете и често ще се връщаш към първоизточниците, защото от 80-те години на миналия век до момента нищо не се е променило като базова концепция. Дизайнът е едно, но ядрото на системите е нещо диаметрално различно.

Моля да бъда извинен, ако неволно съм засегнал някого, но това са фактите.

Проблемът не е в България. Кризата в IT сферата започна преди години в Станфорд със смъртта на Форсайт. Ако не му бяха съсипали живота (и не само на него) сега всичко би било много по-различно. 

Извини стареца. Аз съм от поколение, което си отива. Тези, които готвим да ни наследят следват много различна програма, от тази, която се учи в университетите. То какво ли и се учи там, но ... все пак нали е модерно. 

 

Забележка: Лично аз не се считам за програмист. Аз съм по-скоро софтуерен архитект, който предпочита сам да реализира проектите си до край. В света сме все повече и дори имаме няколко международни и регионални организации и доста добре се подкрепяме.

Edited by Avatara

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Avatara C# е далеч от бледо копие на Delphi да не кажа че нямат нищо общо (чисто от към синтаксис и неща които самият език ти позволява да правиш).
Aко има език с който може да се сравня с това е по-скоро Java. За разликата от глупостите които се въртят из интернет Delphi скалира ужасно зле в enterprise приложения, и като скорост и като мацаница (която е резултат от не добре измислните начини за получаване на добра абстракция).

Резултат с изображение за requests per second C#

В делфи постигането на т.н. нареченото аспектно ориентирано програмиране (което е общо взето светият грал на enterprise приложенията) е изключително трудунo поради недобре измислени генерици (майната му на българският термин и висчки които си мислят, че като са назубрили някакъв си български термин са яката работа) https://delphisorcery.blogspot.com/2014/03/why-delphi-generics-are-annoying.html. Да не говорим, че досега не съм видял IоC контейнер, който може да се справи с генерици в делфи изобщо.
За REST API-тата и куукитата няма да коментирам. Това е възможно с почти всеки г/д читав уеб феймуорк от 2005 насам. 

От към работна среда може да разгледаш на какво са способни новите версии на visual studio + resharper. 

От не малкият си опит на който съм писал на C# не мисля, че има по-лесен език за осъществяване на паралелно програмиране.
Тук нещата са направени толкова просто, че дори и дете може да се оправи. Ако не ми вярваш прочети това -> https://docs.microsoft.com/en-us/dotnet/standard/parallel-programming/

https://db-engines.com/en/system/Firebird%3BMicrosoft+SQL+Server

https://www.codeproject.com/Articles/1392/Using-Unmanaged-code-and-assembler-in-C

Ако тепърва порхождаш в програмирането не мисля, че има по-добър език от C# или Java. И двата езика са на много високо ниво, което ги прави изключително лесни за четене и подходящи за начинаещи. И двата езика са силно типизирани, демек няма да заучаваш глупости като повечето JS/PHP девове. Двата езика могат да се използват в абсолютно всичко от мобилни приложения, до игри. И двата езика са изключително търсени и добре платени. Но в крайна сметка както @Avatara каза - НАЙ-ДОБРИЯТ УЧИТЕЛ Е ПРАКТИКАТА!

Edited by Eiki
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте Eiki,

Ако ми позволите няколко малки, но важни корекции. 

Ще започна с нещо, което категорично не мога да приема, защото по тази логика би следвало да правим сравнение между диня и круша, което (моля да ме извините) е абсолютно некоректно, от гледна точка на ботаниката, като сериозна наука. 

Като начало за "аспектно ориентирано програмиране".

Извинете ме, но за първи път за това "чудо" се чу от Грегор Качалес (Gregor Kiczales - Xerox Palo Alto Research Center или накратко PARC) през 2001 година.

Каквото и да си говорим Delphi е език за приложения от клас A и АА+ от 1986 година и го дължим на Лоурънс Гордън Теслър.

Вярно е, че и той е работил в Xerox PARC, но .....

Точно на Теслър дължим такива неща като Apple (да не забравяме, че Object Pascal е и ще си остане основен стандарт най-вече за Apple), Amazon, Yahoo и някои други неща. 

Аспектно ориентираното програмиране имаше една основна задача: да разреши проблемите на Java  с многопоточността и управлението на транзакциите. 

Моля да бъда извинен, но advice  е нещо обвързано с начина, по който се оформя кода, а не някакъв фундаментален принцип.

Да не споменавам какво е join point и за какво служи. Само не ми казвайте колко е елементарно да се разбере фундаменталната същност на Meta Object протокола. 

. . .

Хайде сега да поговорим за generic (или както е правилно да се нарича "обобщение").

Извинявайте, но  Стефан Гленке (Stefan Glиenke) пише за често срещана грешка на програмистите.

Да. Той използва специфичен английски жаргон, но ... Дяволът е в детайлите.

Това е проблем, който се появява, когато C логика се прилага към Object Pascal.

Нали не вярвате, че ако сипя бензин в резервоара на автомобил с дизелов двигател той ще работи нормално?

ТList съхранява списък с указатели, а не данни!

Сега внимавайте много добре:

type
  TObjectList<T: class> = class(TList<TObject>, IList<T>)
    // ...
  end;

Не виждате ли грешката? Тя е просто фрапираща. 

Извинете, но подобни "декларации", са доста съмнителни.

TList и TObjectList са подредени списъци (виж Generics.Collections документацията)

Погледнете декларацията. Внимателно. Много внимателно. Без емоции и предразсъдъци.

Ето пример, за правилно деклариране:

type
  TОbjectList<T> = record
  ....
  ... 
end; 

Ако използвате тази декларация и сравните изпълнимите кодове ще останете много приятно изненадан.

Моля Ви нека да бъдем коректни.

Ако пуснете 480 V променливо напражение на 24 V правотоково захранване то ще изгори. Тук Delphi няма никаква вина.

. . .

Сега за паралелното програмиране ... 

Тук ме изненадахте много приятно, защото цитирате любим ресурс. 

Мога да Ви кажа, че като регистриран Microsoft разработчик (и Microsoft Partner) знам, че каквото и да си говорим всички онези неща свързани със синхронизацията като lock, mutex и пр. не само че никой не е отменял, а и без тях определено няма да ни е никак лесно. Има и друг важен аспект, с който колегите многократно сме обсъждали на работни семинари и не само.  

Task Parallel Library е елемент на System.Threading.Tasks

Мисля, че е излишно да упоменавам, че реално се извършва насочване на последователни процеси към различните ядра.

Да. Това определено е паралелно програмиране, но е по-скоро междинно решение и предстои още много работа.

Ето един красив пример на мой колега, по темата:

using System;
using System.Threading.Tasks;
 
namespace HelloApp
{
    class Program
    {
        static void Main(string[] args)
        {
            Task task1 = new Task(() => Console.WriteLine("Task1 is executed"));
            task1.Start();
 
            Task task2 = Task.Factory.StartNew(() => Console.WriteLine("Task2 is executed"));
 
            Task task3 = Task.Run(() => Console.WriteLine("Task3 is executed"));
             
            Console.ReadLine();
        }
    }
}

 

И сега ако ми позволите, последна но ... много сериозна забележка.

PHP и Java Script са скриптови езици, но моля Ви недейте да правите обобщения.

Тези езици имат своето място (както и VB) и то е много важно.

Тук има прекрасни програмисти на PHP и чз ги уважавам, заради това, което правят.

В този ред на мисли ...

Имам една голяма молба към Вас.

Бихте ли били така добър да ни посочите някои Ваши разработки?

В смисъл приложения, които Вие сте направили и реализирали. Ще Ви бъда много признателен.

Благодаря Ви.

 

 

 

 

 

 

 

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей,

Пълната свобода е лошо нещо и точно това имах предивд като казах, че javascript и php (нетипизирани езици btw) са лош първи език и водят до заучаване на изключително много лоши практики когато човек не знае какво прави. 

Напълно съм съгласен, че php и javascript си имат своите предназначения (има причина да са толкова популярни) и че има изключително кадърни програмисти които работят на тях, но когато човек заучи нещо лошо е доста по-трудно да са коригира.

Би ми било интересно да ми обясниш как би постингал подобна структура в делфи gitlab.com/DownwardSpiralStudios/GroupStuck/tree/master/Groupstuck.Service/Command. Линкът към статията в горният ми пост не беше случаен. Обърни особено внимание като споменават, че интерфейсите немогат да имат generic *wink* *wink* параметър .
Мисля, че сам се сещаш колко неща ти спестява тази структура,  особено като стане въпрос за логване, tracing и т.н. и колко по-лесна е за тестване. Както може би виждаш идеята е, че IoC контейнера сам ни декорира сървисите, когато сървис бъде поискан. Може да разгледаш и gitlab.com/DownwardSpiralStudios/GroupStuck/blob/master/Groupstuck.WebApp/Extensions/ServiceCollectionExtension.cs%C2%A0 за регистацията при IoC контейнера.
Структурата е взета 10-та глава на следната книга https://www.manning.com/books/dependency-injection-principles-practices-patterns и съм виждал да се използва в изключително много C# enterprise приложения, някои от тях с милиони потребители. 
От сега ти казвам, че ако нищо не е промнено от последният път когато писах на Делфи, това няма как да стане. Да може да изкараш цялата тази логика в един базов клас, но това прави цялото нещо изключително трудно за компоненто тестване и ненагледно (cross cutting логката ни е зачукана заедно със сървисите).

Проекта е малко мое приложение което бутам сам през свободното си време отскоро, но нищо не му пречи да работи с messaging queue-та с подобна структура със завидна скорост (знам от опит). Същото това приложение използва JWT  (изпозлва се от facebook) за автентикация или иначе казано не зависиш от cookie и се поддържа от почти всеки  web фреймуорк от доста време. Ако те интересува допълнително, давам линкове (на лично) към приложения в production върху които съм работил.

Edited by Eiki
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Моля да бъда извинен. Възможно е да не съм се изразил правилно. Опитвам се да насоча дискусията към базови принципи.

Структурите са:

  • Масиви;
  • Записи;
  • Множества.

Kакво общо има това с Parallel Programming Library (PPL)? Убягва ми логиката на изложението.

При паралелните процеси имаме паралелни цикли Tparallel.For и изпълнение на паралелни задачи TTasc и ITasc. 

Да, съгласен съм, че   cross cutting логиката (Cross-Cutting Concerns - CCC), за която пишете, включва: 

  • Управление на жизнения цикъл на обектите;
  • Оптимизация (в т.ч. и кеширане);
  • Транзакции;
  • Многопоточност и синхронизация;
  • безопасност и пр., но ... това е програмна парадигма. 

Базов клас в Delphi е TObject. Негов наследник е Exception, но не знам някога да е имало какъвто и да било проблем. Те са си съвсем стандартни решения. Създаване, обслужване, премахване. Получаване на информация (ClassInfo, ClassName, ClassType и пр. и пр.). Обработка на съобщения. Но това са общоприети принципи и те не са обвързани с конкретен език.

Аз съм визирал нещо крайно елементарно. Ще приемем, че не съм Ви разбрал правилно.

 

Да разбирам ли, че проекта, по който работите е свързан с подредбата на съобщенията (message queue)?

Нали не възразявате, ако приемем, че това което правите е SaaS технология? Или греша?

Възможно е да е нещо идейно близко до MSSQ или Rabbit MQ, но с много по широка функционалност? 

Идеята е интересна.

Асинхроннен обмен, буферизация, гарантирани доставки, еластичност и пр. и пр.. Много е модерно. Програмистите на Ruby, Python, C#, Java и пр. в момента са се запалили доста на тази тема. 

Ако трябва да обобщя искате да направите механизъм за интеграция в рамките на една инфраструктура (поне от това, което видях).

Предвиждате ли използване на координиращ сървър?

А динамични изменения във формата на съобщенията?

Определено сте се заели с нещо доста мащабно.  Надявам се, че не мислите да се ограничите само и единствено до т.н. "облачни технологии". 

 

Имам и един въпрос, който (извинете ме за невежеството), за мен остава открит.

Какво би следвало да разбираме под "завидна скорост"?

В смисъл скорост спрямо какво? Какво измерваме?

Производителност? Скорост на обмен при равни други условия? Скорост на запис, при равни други условия? Скорост на обработка на динамични масиви? Скорост на обработка на статични масиви? Нещо друго?

Моля Ви не се сърдете, но това са много различни неща и използваните методики са различни. Знам как се измерват параметри в Intel, Microsoft, IBM и на други места, но там си има ясно разписани правила и е ясно какво мерим (има цяла наука "Метрология"). Ако трябва да бъда съвсем откровен от няколко години, в средите, в които работя се избягва да се обсъждат въпроси, свързани с производителността, защото факторите, които влияят на този процес са повече, отколкото може да анализираме (а напоследък се появяват все нови и нови).

 

Признавам, че очаквах да видя някакво малко, завършено крайно приложение, което да мога да си изтегля и да тествам, но това, което ми се предствавя е твърде мащабно за мен. Възможно е да нямам нужните познания и опит за да го оценя.

Благодаря Ви за отговора.

Ще следя това, което правите. Но все пак мисля, че едва ли ще може да се справите без фундаментална наука. Това, с което сте се заели е изключително мащабно и сложно. Прознавам, че е достойно за уважение. Вярвам, че ще се справите, но ще Ви отнеме много време. Наистина това не е нещо, което може да се направи за ден-два. 

С най-добри пожелания ...

 

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен програмистите се делят на front-end и back-end. Front-end основно правят UI и те използват HTML, CSS, JavaScript, .... докато back-end правят различни сървиси които се извикват от UI (front-end) часта. Back-end използва Java, С#, Python.  Въпреки това в много фирми искат и front-end и back-end да се знае.

Лично на мен front-end не ми харесва, защото според мен за това трябват хора добри в design нещата. Аз лично предпочитам back-end.

Според мен  в България основно се търсят Java и C#. Ако нямате предпочитание в езика вижте в сайтовете за работа в кои фирми кои езици търсят. 

Ако сте натрупали малко знания може да пробвате да си намерите intern или junior позиция в някоя голяма фирма. Това в бъдеще би ви открило много възможности.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.