Jump to content
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Блокиране прихващането на GSM сигнал.


Recommended Posts

Напоследък започнах да си задавам следния въпрос. След прихващане на GSM сигнала, колко лесно е лицето/отганизацията да се представят за търсената страна компроментирайки целия разговор? Тоест позвънявате, някой отговаря, води се разговор, а Вие си мислите, че говорите с избрания човек или организация.

Всъщност това вече се е случвало на доста граждани. Итересното е, че се случва и при позвъняване към 112. Уж оператор отговаря, но реално не е така. Проверка доказва, че никога не е бил осъществяван такъв разговор. Забележимо е, че при такъв вид "хакване" - така ще го нарека - отсрещната страна не се представя с име, а остава на изчакване докато лицето което извършва повикването не каже нещо което да се използва за потвърждение. Логично методът/схемата не се използват когато търсите близък/приятел/колега, а с изключение на гореописаните прекъсванията се забелязва специфично много слабо ехо и звук наподобяващ много слаба микрофония. Още един интересен факт е, че винаги позвъняването (сигнал свободно) е съпроводен с отчетливи прекъсвания, сякаш сигналът се губи, но самият разговор е с перфектно качество на предаване.

И така важният въпрос е как да се избегне такова "хакване", ако въобще е възможно? Едно е да заглушиш сигнала (това отдавна не е новост и срещу 500-1000 лева всеки "шегаджия" може да го прави, ограничен само от към мощността на устройството и въображението на примитивния си мозък) друго е описаното по-горе. Не са много местата където може да се пита без някой мним психиатър/психолог да те изпрати за освидетелстване, при това не само в Български форум. С имбецилността не може да се борим, просто я приемаме.

Не мисля, че става въпрос за така наречените пенетрейшън тестове.

И така какво милите по темата? Както виждате въобще не става въпрос за хакерски услуги.

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Темата е изключително актуална. Многократно сме я обсъждали с колеги и повярвайте решението е повече от елементарно и не представлява трудност да се реализира.

 

Принципът на подобен вид прихващане се базира на мощността на сигнала, излъчен от ретранслационната клетка.

 

На практика мобилното устройство се свързва с ретранслатора, чиито сигнал е най-силен. Така е прието като технологично решение.

 

Ако сте в градски условия, е много вероятно вие да имате достъп до повече от един ретранслатор. Ако това е така е добре да се определи мощността на излъчване на всеки един. Това се реализира програмно (в този форум започнах тема по въпроса за програмирането за мобилни устройства).

След като локализирате всички ретранслатори, избирате този с най-близка до средната мощност (елиминирате най-силния и най-слабия сигнал).

Това е много ефективно средство за противодействие, но само при градски условия.

Ако сте в обхвата само на една клетка ще трябва да изберете по-слабят от двата сигнала.  В този случай вие ще имате сигнали само от две клетки (едната е несанкционираната и едната е легалната).

Съществуват ли средства за противодействие?

Да. Съществуват.

Проблемът е обаче, че това може да бъде реализирано само с определен модел телефони, а те не са ... атрактивни (изглеждат съвсем невзрачно).

 

Искам само да кажа, че устройства за несанкционирано прихващане на GSM сигнали се използват масово. Цената на самоделно устройство е от порядъка на 50 USD и отнема около месец да се направи. Причината за този период е времето за доставка от Ali.

Някъде бях писал и за проблемите с TLS при мобилните устройства. Съществуват още много проблеми, свързани със сигурността. С навлизането на 5G проблемите ще станат още по-сериозни. В Германия вече имамем първи смъртен случай (официално доказан от съдебните власти) в резултат на хакерска атака. При нея са използвани мобилни комуникации, а виновниците едва ли ще бъдат открити.

Link to post
Share on other sites

Имам една група приятели, които си създадоха мобилна програма, чрез която правят телефонни набирания през интернет към техен многоканален GSM Gateway. По този начин си гарантират сигурност ако се налага да си говорят нещо свързано с работа. Набирайки през тяхното приложение, те се обръщат към техен сървър, който на ротационен принцип вика някоя от вградените симкарти и прави набиране към номера който се избира. Разговора се провежда през GSM Gateway - номера на картата, който връща към сървара и съответно към устройството направило обаждането разговора. Има леко забавяне все пак, но на практика част от логиката за избор на ретранслатор е, че се менкат клетките с по-слаб и силен сигнал. Устройството се кара да прихваща не само клетката с по-силен сигнал но и от тези с по-слаб такъв. Отделно от всичко това самото устройство посредством управление от сървъра е по дефиниция изключено. Включва се само когато се прави обаждане към някой (тогава се подава напрежение). Има забавяния докато се направи обаждане, но след това стига да имате силен интернет няма проблем да се осъществи най-нормален разговор. Готиното на цялото изпълнение е в това, че първо си криете един вид номера зад някой общ и второ имате управление над системата. Само Вие можете да набирате, тоест ако някой се опита да набере някой от номерата в повечето случаи му връща, че телефона е изключен или дава заето. Ако някой е активен в разговор може и свободно да им даде, все едно набират но на практика входящи набирания са спрени. 

Link to post
Share on other sites

За изходящи и входящи повиквания използвам Nokia 100. За какви неатрактивни модели става въпрос? Аз не си падам по атракциите, по същество.

Веднъж телефонът "сам избра" мобилен номер неясно към коя държава. Извадих му батерият за 10 мин, тъй като не можех да прекъсна избирането. Предложенията не са съвместими с моята антика. Или греша?

Аз попадам на така наречени "криптирани телефони", но в случай, че съм разбрал правилно е необходимо и двете стани да имат такъв телефон, а самото устройство е много скъпо, като за физическо лице.

Може ли да получа по-конретни предложения? Имам друг телефон (смарт) само за интернет, след няколко посещения в shodan физически изключих камерите, високоговорителя и микрофона, срещу евентуално прихващане на безжичната връзка не знам какво да направя.

Тоест търся начин без да ми се налага използването на интернет да блокирам неоторизиран достъп до телефона за разговори, за другия вероятно е по-сложно. Без никакво колебание бих си купил и "тухла от миналото" стига да върши работа, ще я нося в раница.
 

Link to post
Share on other sites

Това, от което се нуждаете е "прошивка", която да ви позволява да избирате клетката, през която да реализирате връзка.

Освен всичко друго трябва да може да получите и параметрите на клетката, като при това да сте в състояние да позволявате или забранявате свързване.

Да. Правилно сте разбрали. Няма как едната страна да води "криптиран" обмен, а другата да получава информацията в първоначалнич и вид. Поне към момента никъде няма подобна реализация, а и тя не е възможна при цифровите устройства.

Има алтернатива, но тя e базирана на еднолентова модулация. нямаме криптиране, но реципиента (кореспондента) трябва да разполага с устройство, работещо на същия принцип.

Може да ползвате и GSM разделител, но тогава ще се наложи да заплащате два тарифни плана на два различнио оператора. Експлотационните разходи са неоправдано високи.

Другият вариант е това, което Ви предлага колегата - GSM Gatewey. Достъпно и много ефективно.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.