Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
  • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
  • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Recommended Posts

Днес ще ви представя един стар-нов проект, който бе замразен повече от десет години.

BS Ping се появи в "далечната" 2001 година. Ако се поразровите в мрежата ще го намерите в един доста "необичаен вид" (най-вече използваната нестандартна форма и не само).

Първоначалната идея бе това да е проект за обучение. Просто визуализация на процесите и използване на малко познати мрежови протоколи, но ...

 

NCA_001.thumb.png.7e0af93e3f3330059fdfdac91b55043f.png

Фиг.1. Kалкулатор на адреси 

Продуктът бе забелязан от други и постепенно се превърна в неделима част от тактическите информационни системи (не в България, естествено). В момента официалното му наименование е NCA-I.

На Фиг.1. виждате стандартен адресен калкулатор. В него няма нищо сложно, а още по-малко загадъчно. Въпреки това много често ми задават въпроса: Откъде са изображенията за анализа на подмрежите на facebook, примерно. Ами ...  от тук са. Това си е най-обикновен инструмент за анализ на IP адреси. В internet има много подобни решения. 

След много спорове и много изписани документи ни бе разрешено да публикуваме отново публичните части на проекта. Те не са кой знае какво и в тях определено няма нищо "секретно", но могат да бъдат от полза зза всички, които изучават мрежови технологии. Просто се онагледяват процеси, които са до болка познати на системните администратори.

 

NCA_002.thumb.png.9478858ab08f69b74c51487a803bbf1d.png

Фиг.2. Използване на tracert и геолокация на маршрута.

Типичен ример за това е trasert. В случая имаме и геолокация на отделните рутери, както и визуализация на маршрута, което често се показва по филмите.

Искам да подчертая, че има доста сериозна разлика между trasert и traceroot. Специално за TCP има специализиран модул, който включва и няколко често използвани конзолни команди, които могат да бъдат от полза в процеса на обучение.

 

NCA_003.thumb.png.f67b3cdfc617d99cc83d02d8a08fb59b.png

Фиг.3. Конзолни команди.

В момента BS Ping (NCA-I) е достъпен само и единствено за ОС Windows. Причините за това са юридически. Нaй-високата версия е LE (Light Edition). Версиите SE, SPE, PE и ЕЕ са забранени за публикуване (за сега). Kакви са причините за това определено не знам. Лично аз считам, че в тези версии няма нещо, което опитен администратор да не бъде в състояние да направи, но аз съм просто един от многото и нямам думата, при важните решения.

Естествено възниква въпросът: А има ли безплатна версия?

Да. Има. Може да получите безплатно дори платени версии. Вариантите са да получите промо код (пишете на лична), ако ползвате Windows 10 или активиращ низ (пишете на лична) за да активирате продукта. Всичко е напълно законно и легално.

Ето и адреси в Microsoft Store (за Win 10):

BS Ping - FE

https://www.microsoft.com/store/apps/9NJH6GV29P1Z

 

BS Ping - LE (версията е платена и ако искате да я получите безплатно пишете на лични за да ви дам promo key)

https://www.microsoft.com/store/apps/9NXJP9184XD6

 

 

 

 

 

 

 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.