Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
  • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
  • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Кой е най-подходящия език за реализация на криптографски алгоритми?


Recommended Posts

Здравейте! Нов съм тук, нов съм и в програмирането. Занимавам са от 1 година, също и уча в ПГ по КТС град Правец. Та въпросът ми е, тъй като от скоро се интересувам от криптография и data security, кой е най-подходящия програмен език за реализация на такива алгоритми? Имам умения в езика Python, както и С, но предназначен за Ардуино. В момента уча JavaScript и React.js и чета книгите Algorithm Notes for Professionals и Eloquent JavaScript. Това е едно от направленията, в които се насочвам, заедно с Web front/back end development, Software engineering, Embeded systems. Съжалявам, ако темата ми не е за този форум, ще се радвам ако ме насочите.

Edited by daraka
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Здравейте,

Ако говорите за алгоритми, предполагам, че визирате програмен език, който да ползвате за описание и тестване на алгоритми. Към момента по-добър от ALGOL в това направление няма, но доколкото съм запознат едва ли сте го изучавали. 

Ако се интересувате от криптография без assembler няма как да минете, ако решите да се занимавате професионално в това направление. Лично аз ползвам комбинация от Delphi и assembler.

Защо C, C++, Java и други езици са абсолютно неподходящи за използване при реализиране на системи за защита на критична информация, съм се обосновал с доста аргументи в доклада си "Съвременни методи за защита на информацията", Причината за това е в наличието на специфичен информационен излишък, който прави системите уязвими. С особена сила това важи при използването на C и C++ за криптиране на текстова информация. За да ме разберете, вижте как компилаторите на тези два езика (между C и C++ има съществени различия) представят текстовата информация в машинен код. За съжаление това се оказа много сериозен проблем, който към момента не може да бъде преодолян по никакъв начин (проблемът е от времето на Керниган и Ричи), но пък умело се използва от криптографите в Негев за дискредитиране на един или друг алгоритъм.

Ако послушате съвета ми преди да тръгнете да избирате "език за програмиране" е добре да се запознаете с теоретичните основи на криптографията като наука. Повярвайте има форми на защита, за които най-малко сте предполагали (като така наречените "цветни шумове"). Още по интересни са пакетната стеганография и защитата на аналогови сигнали.

Друг важен момент е динамиката на развитие на апаратните средства.

В момента  предстои Intel да пуснат модули, базирани на "когнитивни" процесори. Там се програмира по друга логика. Да не споменавам за фотонните компоненти (има и такава наука "фотоника", която не бива да се бърка с "квантовата"), които спокойно могат да се закупят от Али. 

Ако сте се насочили към блокчейн ... няма да мога да Ви помогна. 🙂  🙂 

Каквото и да си говорим атака от вида "51%"  си е напълно реална. Разбирам, че е  "модерно", но имам редица възражения, които за сега никой не успя да обори. 

Ще се опитам да Ви помогна, но ...

Кажете ми какво точно искате да постигнете? Каква е крайната Ви цел?

Хубаво е, че задавате въпроси, но темата наистина е много сериозна и изисква обсъждане.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

На 03.06.2019 година в Бургас приключи много интересен семинар.

След него с колегите започнахме активен обмен на информация за де що е шифровъчна система в света (визирам професионални системи, които се ползват в реални условия). Много интересно се получи. Дори за мен бе шок какви езици за програмиране се ползват и как. Гарантирам, че няма да познаете кой език е номер едно, но ще ми е интересно да чуя мнения. 🙂

И ако позволите малка подсказка ... 🙂

Имайте в предвид, че изискването е да се гарантира високоскоростно и надеждно шифроване на файлове, текст или поточни данни. На всичко отгоре това да е платформено независимо. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.