Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
  • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
  • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×
chapoblan

Стари муцуни от времето на BBS-ите (Bulletin Board System)

Recommended Posts

За някои това са детски години, за други бизнес времена. Все още помня времето когато Интернет беше табу и малцина имаха възможност да ползват такова чудо през x.25 gateway. Помните ли времената в които нямаше графични браузъри? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дали ще видя постове в тази тема? Някой посещавал ли е BBS-и? Тези системи са едни от първите начини за комуникация, като първия такъв се е появил през 1978, когато съм се родил и аз. :) Тези системи се достъпваха чрез модем (тогава имаше само 2400bps /бода в секунда/, а след време се появиха и 9600bps и тн) по телефонната мрежа, която по моето време беше аналогова. Беше много забавно когато модема започне да набира, чуваха се страшни пукотевици от кутията, домашният телефон също тактуваще заедно с модема и се налагаше да го изключвам за да не събуждам родителите си :) Когато бях на 14-15 вече си бях направил собствен BBS и се налагаше вечерно време отново да изключвам домашния телефон и да чакам някой да звънне на модемчето и да влезе в BBS-a ми :) Вътре имаше разни интересни статиики, както и теми и коментари по различни въпроси, така както сега четете и отговаряте в този форум. По-късно се появи и FidoNet , мрежа в която имаше много интресни коментари от "чужбина". Добре, че беше добрият стар SprintNet за да мога да достъпя до Internet (че в България още не знаехме какво е това!) и през него да свалям ежедневно архива с подбраните от мен теми. Та, всеки който пишеше коментар в моя BBS, в темите от FidoNet, се налагаше да чака 24часа докато неговия коментар бъде прехвърлен във FidoNet и след това отговорен и отново прехвърлен в моя BBS.  Темата е много дълга и обширна, но ако намеря събеседници може да си я доразвием, малко вероятно но не се знае :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Аз съм един от тези, които са ползвали Buletin Board System (BBS).

Каквото и да си говорим "дъската за обяви" си беше първообраза на съвременните форуми. Лично аз ползвах US Robotix модем, който ползвам и до днес (за промишлени цели).

Аналоговите линии имаха редица предимства, но като се замисля и сега TX командите са си актуални. :$

Що се отнася до необичайните звуци (първо слушахме носещата честота), то няма да забравя как зареждахме игри на Apple II и Правец 8 от касетофон (тогава нямаше FDD). 

А в BBS-ите имаши доста добри публикации. После се появи Вени Марковски и "Българско internet общество" и нещата се промениха.

Ех ... младост. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Помня и още как.

Та аз съм роден през 1961 година. :$

Но като заговорихме за браузъри мисля, че трябва да кажем добра дима за Netscape Navigator, който (каквото и да говорят) си остава най-доброто по много показатели, за които големите компании не желаят да говорят. 

Но аз съм още по-голям динозавър.

Колкото и абсурдно да ви звучи и до днес ползвам оригинален механичен компютър (няма никакви електрически или електронни компоненти) Patent (обещавам да публикувам негова снимка).

Едва ли ще повярвате, но смята по точно от съвременните 64 битови машини, когато става дума за големи операции с плаваща запетая.

Е, вярно, че няма символна клавиатура, но аз го ползвам само за критични изчисления.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мога спокойно да кажа че вашите времена са били спокойни . Аз съм 96ти набор и помня първия си компютър немога да си спомня точни характеристики но беше с windows 98 беше голяма играчка . а за това x25 getaway си нямам на представа какво е ако може да разкажете малко повече за младото поколение тъй като и аз и други хора са любопитни :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

А, а, а, а ако започнем сигурно поне два дни ще разказваме за ZX Spectrum. :D

Едва ли помните 5,25" дискетите. А имаше и 8". Ползваха ги Olivetti. Имаше и една невероятна британска фирма Apricot, която правеше много яки машини, но ... 64 KByte си беше лукс. 

Нямаше хард дискове и ползвахме касетофони.

Първата RGB карта работеше с фантастичните 8 (осем) цвята и даже се връзвахме с телевизията. По онова време за първи път Канал 2 на БНТ ползваше компютър в предаването "За един милиард". Заслуга за първата медийна система имат доц. Желев, Младен Ваташки, Марио Тагарински (който замени електрониката с политика) и др..

А първият персонален компютър в МЕИ (така се казвше ТУ тогава), го вкара Мишел Аврамов.

Виж, ако говорим за суперкомпютри България беше световна сила. Определено ще разказваме, но все пак мисля, че това се прави по-добре на маса. :$

Share this post


Link to post
Share on other sites
На 29/05/2017 at 8:53, Avatara написа:

 После се появи Вени Марковски и "Българско internet общество" и нещата се промениха.
 

Вени или Даниел няма да са съгласни, че са се появили "после". Във facecebook се беше възбудила луда дискусия около тази тема от форума, тъй като я бях постнал в тяната група. Кой бил първи, кой бил втори,, но така и не коментираха тук, най-вероятно за да не се лъсне някоя друга истина.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

 

Тезата на Марковски, че е началото на всички начала, ми е добре позната. :$

Познати са ми и други твърдение на други лица, но някак се научих да не им обръщам внимание. 

За мен е много по-важно какво правим. Мечтая някой ден да видя как българите си помагаме и се защитаваме. Би било прекрасно. :$

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.