Jump to content
¯\_( ツ)_/¯
  • TAD GROUP are currently hiring penetration testers. Please read the topic in Career Central subforum.
  • Sponsored Ad
ТУК НЕ СЕ ПРЕДЛАГАТ ХАКЕРСКИ УСЛУГИ ! ×

Алгоритми за шифроване


Recommended Posts


DES (Алгоритъм за шифроване на данни)
Това е алгоритъм за кодиране, използван от Съединените щати. ЛУЦИФЕР име, дадено в края на 1960 група, водена от изследовател на име Хорст Feistel на IBM е разработила система за криптиране. През 1973 г. институтът стандарти на NIST (Национален институт за стандарти и технологии) на САЩ кани фирми да се определи стандарт за гражданска употреба. Крайният резултат е най-близкото решение, установено от LUCIFER. ЛУЦИФЕР работи на 128-битов ключ за криптиране с агенция за сигурност на САЩ (NSA) експерти са направили някои договорености и да изтеглите 56-битов ключ дължина. Този нов алгоритъм DES през 1977 г. (Data Encryption Standard) е публикувана и са включени в стандартното приложение в много области, включително по-специално финансовата индустрия в кратък период от време. DES може да се използва и за криптиране за един потребител, като например съхраняване на данни на твърд диск.

Алгоритъмът DES е симетричен криптографски алгоритъм, който използва тайно управление на ключовете. Същият ключ служи както за шифроване, така и за декриптиране. Така алгоритъм за криптиране (DES), когато криптирана информация е разшифрован като се използва същия ключ алгоритъм дали да тече в обратна посока. DES използва Fiestel архитектура за криптиране, какъвто е случаят с много симетрични алгоритми за шифроване днес. Fiestel структура на блока да бъде кодиран е разделен на две части и само един да бъдат преработени във всеки случай действието на втората половина на данните от резултатите в следващия етап на този процес на основата на структура спирала.

DES криптиране има митичния място в конвенционалните системи и дори и днес, VISA, MasterCard, ICC и т.н. тя формира криптографския гръбнак на всички картови системи. DES е проектиран да извършва операции на смесване и подмяна с изключителна грижа и систематичност. Освен това има лавинен ефект, който прави много голяма разлика в най-малката промяна. Дори една нова еднобитова промяна напълно променя резултата и промените са непредсказуеми.


По време на изпита NSA, DES промени алгоритъма за кодиране според себе си (s-box) и не обяснява защо. Но очевидно причината е, че изследователите на IBM са открили някои тайни, които отдавна са били известни на НСА, без да го знаят. NSA описва тези промени под формата на числа при подходящата стойност, направена за увеличаване на мощността на DES. За да създадете уникален случаен режим на DES една фирма не се препоръчва и тези числа се определя себе си, вероятно това може да отслаби паролата.

Тези мерки се дължат на криптиране роден на сериозни критики и съмнения в света, се твърди, че тайните врати на Агенцията за национална сигурност на място DES. Друга критика е, че дължината на ключа е намалена до 56 бита вместо 128 бита. Причината за това е, че изчислителната мощ на NSA ще наруши 56-битовите пароли.

Въпреки това, NSA заяви, че дължината на 56 бита е проектирана така, че да позволява лесно проектиране на хардуерния DES. След период Освен това NSA е резултат от недоразумение, че публичното оповестяване на стандарта DES, но те го считат като ги система ще се реализира само в хардуера, така че те се опитват да се засили и да се оптимизира, но обществено публикуваните DES зад публикуването на стандарта, който искате да се даде редовната търговска употреба, те са мощно криптиране че не се чувстват комфортно с пазара.

Дължината на клавиша за парола определя сигурността на системите за парола. Обикновено специфичният метод има живот от 10 години. DES е на 22 години от 1999 г. и животът му е удължен от няколко години. Вече не е безопасно на ниво орган. Изчислителният капацитет на службите за сигурност в много западни страни е успял да счупи DES шифровете за броени минути. Освен това, аматьорски код прекъсвачи зоната на разделяне на ключа да търсите десетки хиляди PC да разпространяват по интернет и да получите достъп до резултатите на няколко дни по-късно в същото време десетки хиляди работещи компютър. Паролата за гледане е 256 броя. Това е огромна задача за компютър, но десетки хиляди компютри или много мощни компютри могат да намерят информацията за кратко време.

tribledes
Това е криптографска техника, създадена чрез последователна работа на стандартен DES с два или три клавиша от 112 или 168 бита. Когато ключовото поле достигне 2 или 2, има код, който не може да бъде решен днес или в обозримо бъдеще. Тази "криптографски" и призова най-мощните технически възможности за решаване дори САЩ не е възможно.

По тази причина е желателно да се ограничи използването и разпространението му. Съединените щати и много западни държави ограничават износа на крипто системи, които са по-силни от 40 бита. 40 бита могат да бъдат разрешени от американската агенция за сигурност NSA за няколко секунди, което дава възможност да се слуша "в реално време". 56-битовите дори изискват определено време за днес

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Само бих посъветвал "клавиш" да се замени с "блок".

При класическите шифровъчни алгоритми блоковете имат фиксирана дължина. При постквантовите методи, тази дължина е променлива.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.